Att samla sina lån som egen företagare kan vara en utmaning men också en möjlighet till bättre ekonomisk struktur och minskade räntekostnader. Det kan minska räntekostnaderna och förenkla ekonomin, men det är viktigt att välja rätt strategi och samarbeta med långivare som har förståelse för företagares unika situation.
Här nedanför kommer vi att gå igenom några tips och punkter som är bra att tänka på om du överväger att samla lån som egenföretagare.
Samla privata skulder separat från företagets skulder
I Sverige avser ordet egenföretagare ofta en person som driver enskild firma eller handelsbolag, och därmed är personligen ekonomiskt ansvarig för företagets skulder, till skillnad från företagare som driver aktiebolag. Begreppet egenföretagare används dock ibland även så att det inkluderar alla företagare – eller alla småföretagare – oavsett bolagsform.
Oavsett i vilken företagsform du bedriver din verksamhet är det en bra idé att hålla tydlig skillnad på den privata sfären och företagets i din bokföring, så att det inte blir rörigt. Detta blir extra viktigt om det finns skulder involverade (vilket det ju ofta finns) du överväger lånekonsolidering. Om företaget har skulder kan det vara möjligt att ansöka om en lösning som täcker just dessa, vilket kan göra bokföringen enklare. På samma sätt kan privata lån samlas separat, vilket ger en bättre uppdelning mellan privat och företagsekonomi.
Att hålla företagets ekonomi och din privata ekonomi åtskilda är viktigt både ur ett juridiskt perspektiv och för att undvika att privata ekonomiska problem påverkar företaget, och vice versa. Genom att samla privata lån för sig och företagets skulder för sig, undviker du att blanda ihop ekonomin vilket kan vara fördelaktigt för företagets långsiktiga stabilitet och din privatekonomi.
Hitta specialiserade långivare för egenföretagare
Flera långivare i Sverige är specialiserade på lån till egenföretagare och kan erbjuda samlingslån även om du inte passar in i normen om att man ska ha fast anställning i någon annans företag. Exempel på långivare som arbetar med egenföretagare är Marginalen Bank, Froda och Qred. Dessa långivare är ofta mer flexibla och ser till företagets omsättning och stabilitet snarare än att fokusera på fast anställning.
Det finns ingen garanti för att en långivare som inriktar sig på egenföretagare ger dig bättre villkor än andra långivare, så jämför gärna villkor från olika typer av långivare innan du fattar något beslut. Du kan också behöva jämföra villkoren för lån som marknadsförs som vanliga företagslån och lån som marknadsförs som konsolideringslån.
Lån med säkerhet
Som egenföretagare kan det vara lättare att få ett samlingslån om du kan erbjuda säkerhet, som till exempel företagsfastighet, företagsinteckning eller en dyrbar maskin.
Ta hjälp av en ekonomisk expert
Att konsultera en ekonomisk rådgivare kan vara mycket fördelaktigt när man som egenföretagare vill samla lån. Rådgivaren kan till exempel hjälpa dig att avgöra vilka skulder som är mest fördelaktiga att konsolidera och vilka långivare som kan vara de bästa att arbeta med baserat på företagsform och företagets ekonomiska situation.
Överväg ett företagskreditkort för småskulder
Om företaget ofta har flera små kortfristiga skulder som löper med höga räntor kan ett företagskreditkort med lägre ränta vara ett alternativ istället för sedvanlig skuldkonsolidering. Detta kan minska räntekostnaderna och ge bättre översikt över små utgifter, men det är viktigt att kontrollera kortets villkor noga så att du vet vad som gäller och kan använda det på ett smart vis.